Gezellig met die zelliges

In de entreehal van hun woning wilde dit gezin een lambrizering van Marokaanse tegeltjes, ook wel "Zellige" genoemd.

Een Zellige-tegel is een handgemaakte klei-tegel die zijn oorsprong in Marokko vindt. Zellige tegels worden gekenmerkt door hun variaties in toon, glans, vlakheid, diepte van de beglazing, de oppervlaktestructuur met onregelmatigheden en de variabiliteit in vorm en grootte. Elke Zellige-tegel is dus uniek.

Eerst sorteerde ik de tegeltjes op kleur en gaafheid en heb ik geprobeerd deze enigzins egaal met elkaar te verdelen zodat er een mooie mix van kleuren en dikte ontstond.

Omdat de klei krukdroog is moeten de tegeltjes eerst een paar minuten in een bak met water worden ondergedompeld zodat ze verzadigd raken omdat anders alle vocht uit de tegellijm wordt onttrokken en de lijm niet goed aan tegel en wand hecht. Bij het onderdompelen is duidelijk te merken dat er water wordt opgenomen door het ontstaan van een sissend zuigend geluid en het verschijnen van luchtbelletjes en het dalen van de waterspiegel.

De randen van de zellige-tegels zijn onregelmatig zodat er ook een in breedte varierende voeg ontstaat. Na het aanbrengen van het voegwerk oogt de wand echter wel als een mooi kleurig vlak. Het eindresultaat mag er zijn en doet ietwat denken aan de nostalgische gangen van jaren-30-schoolgebouwen . . .

Categorieën: Projecten

Recente artikelen

Meer... RSS

Ervaringen/ reviews

We kwamen Jacob’s klussendienst bij toeval op het spoor en vroegen hem een nieuw trapje aan te leggen op ons balkon. De communicatie, het ontwerp, de planning en het plaatsen ervan, het liep allemaal even grondig en punctueel. Ons was al snel duidelijk dat we dit met een gerust hart aan hem konden overlaten. Het resultaat overtrof onze verwach ...

Meer...