niet van je "Stuc" laten brengen

In de badkamer van deze familie zijn de wanden afgewerkt met zgn. "Tadelakt" (dat is een pleistermateriaal van kalk, gemengd met witte marmersteen. Vrij vertaald betekent tadelakt inwrijven of inmasseren. Dit materiaal vindt zijn oorsprong bij Marokkaanse Berbers, het wordt gebruikt voor wanden in badhuizen). Het is een zeer sterke, waterdichte en duurzame afwerking voor wanden . . . mits . . . goed aangebracht en uitgevoerd met waterdichte aansluitingen op de vloer. Daar is het waarschijnlijk mis gegaan want de opdrachtgevers bemerkten na enige tijd dat onder het douchegedeelte lakkage was ontstaat naar de daaronder gelegen slaapkamer. Er werd mij gevraagd om over deze wand in het douchegedeelte een wandbekleding van tegels aan te brengen. Extra uitdaging: diagonaal patroon.

Ik startte met het verwijderen van de loszittende delen "tadelakt", het uitkrabben van loszittende stucwerkdelen, het aanhelen van het stucwerk met waterdichte mortel, het plaatsen van een randstrip om tegen aan te tegelen, het voorbehandelen met contactprimer op de "tadelakt" om het oppervlak stroef te maken voor betere aanhechting van de tegellijm en het aanbrengen van een waterdichte sealing bij de overgang van wand op de vloerafwerking.

Daarna maakte ik van hout een "start-frame" om het diagonale tegelpatroon sluitend te kunnen aanbrengen. Na droging van het eerste deel wandtegelwerk kon het startframe worden verwijderd en het onderste deel worden afgemaakt. Met het aanbrengen van voegwerk, afkitten en het monteren van een nieuwe douche-mengkraan kon ik dit karwei mooi afronden. Hiermee behoort de lekkage hopelijk voor altijd tot het verleden.

Categorie├źn: Projecten

Recente artikelen

Meer... RSS

Ervaringen/ reviews

"Bij deze megaklus heeft Jacob wat ons betreft laten zien dat hij van alle markten thuis is: van het betere sloopwerk ( wrakke muren en ouderwets beton leverden zo'n 2000 kilo puin op) tot de fijne afwerking van een weer strakke toiletruimte. Daarbij steeds fantastisch meegedacht met de vraagtekens die we nog hadden bij d ...

Met vriendelijke groeten, Joke en Tom

Meer...